Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Valentin Dînga, biografie (1951 - prezent)

Valentin Dînga (n.1951), celebru compozitor din Republica Moldova
Valentin Dînga (n.1951), celebru compozitor din Republica Moldova

Valentin Dînga s-a născut la data de 20 iulie 1951, în satul Mîndrești, raionul Telenești, R.S.S. Moldovenească. A absolvit studii de muzică la Institutul de Arte din Chișinău (1982-1987).

S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cîntece devenite șlagăre. A debutat în cinematografie în anul 1974 la studioul "Telefilm-Chișinău", compunînd muzica pentru documentarul "Orașul meu, Chișinău". El a compus muzica pentru un număr mare de filme documentare, de ficțiune și de animație, cum ar fi: Haiducul (1985), Cine va intra ultimul în vagon (1986), Ruxanda (1987).

A făcut parte din mai multe jurii muzicale: finala națională a Concursului ”Eurovision", "Steaua Chișinăului- 2003" etc. În anul 1991 a obținut titlul de Maestru în artă.

De asemenea, în anul 1984, a primit două Diplome pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme ”Cocostîrcul de argint” pentru filmele Fîntînarii și Moldova, casă părintească.

Valentin Dînga este autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din anul 1995 pe versurile poeziei ”Limba Noastră” de Alexei Mateevici, a cărui muzică este compusă de către Alexandru Cristea.

Articol îngrijit de: Vlada Afteni 

Bibliografie:

  1. cinema.art.md ;
  2. ro.wikipedia.org.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta daniilor făcute de Ştefan cel Mare
Harta daniilor făcute de Ştefan cel Mare
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md