Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Eleonora Romanescu, biografie (1926 - prezent)

Eleonora Romanescu, artist plastic din Republica Moldova
Eleonora Romanescu, artist plastic din Republica Moldova

Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei, România. Eleonora Romanescu este un nume care s-a afirmat în mediul artistic basarabean. Tablourile sale exprimă fidelitate: față de tradiție, valorile artei clasice, față de temele consacrate, dar și față de propriul eu artistic.

Doamna Romanescu își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice ”I. Repin” din Chișinău. Începînd cu anul 1953, timp de 5 ani este profesoara de desen la Școala Pedagogică din Orhei. În perioada 1959-1964 - frecventează cursurile de restaurare-pictură în cadrul Atelierelor Centrale de Stat Iurie Grabari, Moscova. În aceeași perioadă este restaurator la Muzeul de Artă din Chișinău.

În anul 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească, iar cîțiva ani mai tîrziu devine membru al conducerii Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească.

Timp de 3 ani, începînd cu anul 1973, Elena Romanescu este închisă din motive necunoscute, însă a fost eliberată pe cauțiune de o colegă în scurt timp.

Pictură realizată de E.Romanescu. ”Sara pe deal”, an.1967
Pictură realizată de E.Romanescu. ”Sara pe deal”, an.1967

Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite și Canada.

"Pictorița Eleonora Romanescu a cules culorile cu oglinzile ochilor, cu bătăile inimii, cu dragostea tainică pentru ele, care o poartă mereu în suflet și ne-a facut-o un al nostru, al tuturora și nu numai al nostru, ci și al celor în lume, unde pînzele dumneaei sunt vizionate în numeroase orașe din: Irak, Japonia, Mongolia, România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Canada și SUA. Astfel pînzele pictoriței călătoresc pe meridianele planetei, purtînd ca niște oglinzi multicolore, sufletul Moldovei, de ieri și de azi și de mîine - republica oamenii, belșugul, speranțele."

(Anatol Ciocanu)


"Privindu-i lucrările putem stabili ca, pictorița este cel mai constant și mai complex reprezentant al peisajului de pretutindeni în general și al celui basarabean în special."

(Eugenia Florescu)

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie:

  1. arta.neonet.md;
  2. personalitati.infoportal.realitatea.net;
  3. browsebiography.com.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Munteniei în timpul domniei lui Mircea cel Batrîn
Harta Munteniei în timpul domniei lui Mircea cel Batrîn
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md