Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Tudor Gheorghe, biografie (1945 - prezent)

Tudor Gheorghe (n.1945), cîntăreţ, compozitor şi actor român
Tudor Gheorghe (n.1945), cîntăreţ, compozitor şi actor român 

Tudor Gheorghe este un cîntăreț, compozitor și actor român, născut la 1 august, 1945, în comuna Podari, județul Dolj, într-o familie de țărani. Copilăria, dar mai ales adolescența, i-au fost dificile. Tatăl, cîntăreț la biserică, a fost arestat și deținut politic la Aiud.

A urmat Liceul "Nicolae Bălcescu" din Craiova, astăzi Colegiul Național Carol I din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din București, clasa de actorie, absolvind în 1966.

În 1966 a fost angajat la Teatrul Național din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din țară. După rolurile jucate în studenție, a debutat pe scena Naționalului craiovean în rolul Paznicul tînăr din "Cocoșul negru", de Victor Eftimiu. Pînă la adevărata afirmare, ce a urmat peste cîțiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca "Visul unei nopti de iarnă" de Tudor Musătescu, "D-ale carnavalului" de I. L. Caragiale sau "Doamna nevăzută" de Pedro Calderón de la Barca.

În perioada 1970-1980 și 1980-1990 a jucat în creații de mare profunzime artistică, cum ar fi "Mitica Popescu" de Camil Petrescu, "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, "Unchiul Vanea" de A. P. Cehov ș.a.

În 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a ieșit la rampă cu primul său recital, "Menestrel la curțile dorului", cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. După alți doi ani de studii aprofundate, făcute la Institutul de folclor din București a urmat al doilea recital - "Șapte balade". Din 1969, anul primului recital și pînă în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

Tudor Gheorhe într-un spectacol de vis. Foto: Marius Coman
Tudor Gheorhe într-un spectacol de vis. Foto: Marius Coman

Succesul, cariera și evoluția lui Tudor Gheorghe pot părea "venite de la sine", dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de muncă inverșunată, de studiu intens și de multe opreliști și nevoi. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întîmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, pîna la Revoluția română din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminînd în anul 1979, cînd spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. După revoluție Tudor Gheorghe a revenit în forță.

În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluție, numit "Cîntece cu gura închisă". A revenit pe scenă în 1998, și din 1999 a început seria de spectacole "Anotimpurile poeziei românești" în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

"La margine de imperii" este cel mai nou spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfășurat în martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din această țară care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai putin cunoscută, culeasă și prelucrată dintr-o carte apărută doar în limba germană. "Rumanische Volkslieder aus der Bukowina" de Matthias Friedwagner, apărută în 1938 conține 530 de partituri muzicale și versuri culese din Bucovina, între anii 1902-1916, la inițiativa Ministerului Culturii, din Viena.

Astăzi Tudor Gheorghe își continuă cariera începută în 1966, susținînd în continuare recitaluri în țară și străinătate și interpretînd roluri pe scena Naționalului craiovean.

Tudor Gheorghe este căsătorit cu Georgeta Luchiana și are un băiat Adrian.

"De fiecare dată cînd îl ascult - și asta se întîmplă des- Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă - populară și cultă - poate mișca munții.(...) Problema mea, inhalînd prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stapînesc o lacrimă de dragoste, admirație și mîndrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup." Marin Sorescu (1988)

"Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală și asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fară a trezi bănuieli, pentru că atît cît îi știm, bătrînii lăutari cad la bănuială cînd sunt fotografiați pe hîrtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a "Mioriței" și niște cîntece haiducești cum nu mai aflasem( ...) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tînăr și neîntrecut actor din Craiova." Eugen Barbu (1971).

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie:

  1. personalitati.infoportal.realitatea.net;
  2. bestmusic.ro;
  3. minibiografie.blogspot.com.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta guberniei Basarabia, 1883
Harta guberniei Basarabia, 1883
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md