Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Nicolae Botgros, biografie (1953 - prezent)

Nicolae Botgros (n.1953), artist, violonist, dirijor al orchestrei de muzică populară Lăutarii, sursă:vipmagazin.md
Nicolae Botgros (n.1953), artist, violonist, dirijor al orchestrei de muzică populară Lăutarii, sursă:vipmagazin.md

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (azi Republica Moldova), într-o familie de lăutari.

Nicolae este fiul lăutarului Dumitru Botgros "cel straşnic". Acesta şi-a învățat copiii că trebuie să muncească, daca vor să aibă ce mînca a doua zi. Nicolae şi cei doi fraţi au învăţat să cînte la cîte un instrument, pentru că la nevoie să poata încropi un taraf de nuntă sau orchestră pentru baluri. Repertoriul era bogat, de la "Hora în două părţi" la creații de cafe-concert şi chiar lucrări clasice. Nicolae a învățat melodiile la ureche, iar un timp se culca şi se trezea cu sunetul de tobă. Asculta cu luare-aminte tot ce cînta tata pe la petreceri. A învățat singur să bată toba și-i era tare ciudă pe darabana care era mai mare ca el.

La şapte ani s-a dus la Şcoala de muzică din Cahul. Împreună cu badea Vasile s-a întors în primavară acasă, căci nu ajungeau bani pentru întreținerea celor doi fraţi.
Mama lui Nicolae a visat întotdeauna ca băieții şi fetele să facă studii, vroia să-i vadă oameni mari. La şcoală, profesorii erau extrem de indulgenti cu fraţii Botgros, care veneau la lecții: luni, marți, miercuri și joi, căci sfîrșitul de săptămînă era rezervat nunţilor şi petrecerilor. Uneori, se întîmpla ca Nicolae să adoarma cu capul pe bancă după nopţile de nesomn şi oboseală.

"Copilaria a fost foarte grea, îşi amintește dl Botgros. Eram un copil muncit. Cînd trebuia să cîntăm la nuntă, gospodarii veneau şi ne luau cu căruţa, dar nu ne aduceau şi înapoi. Ne întorceam pe jos, pe frig şi ploaie. Totuşi, eram fericit, fiindcă te lua lumea în seamă, muzicantul era un om aparte - un fel de magician care adună în jurul său oamenii. Vroiam să scap de toba şi uite aşa am deprins singur vioara. Tata spunea tuturor că o să mă fac artist!" (Nicolae Botgros).

Chiar dacă se cînta în familie, nici nu se punea problema de bogaţie materială. Iarna, pentru că nu ajungeau banii pentru toţi copiii, micuții purtau "valnicii" (pîslele) cu rîndul, iar cînd dădeau gerurile mari, îşi puneau în cizme și cîte un strat de paie.

Mai tîrziu, cu banii de la mama (25 de ruble, primite pe ascuns), Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Şcoala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert de-al "Lăutarilor". A rămas vrajit de orchestra şi nici nu bănuia că avea să i se dedice mai tîrziu.

Tot la Soroca s-a îndrăgostit lulea de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soţie. Nu vedea nimic altceva în jurul său decît ochii ei negri şi cosiţa lungă pînă-n pămînt. S-au luat devreme, aveau cîte 19 ani. La nunta lor au cîntat cei mai vestiţi lăutari ai vremii. Soarta comună, ambii venind din familii numeroase, i-a facut să împartă bucuriile şi necazul.

Prima orchestră dirijata de Nicolae Botgros a fost "Ciocîrlia" de la Edineţ. În 1973 se mută la Chișinău şi este violonist în Orchestra "Mugurel" a Filarmonicii.

Orchestra Naţională de muzică populară "Lăutarii" a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S..S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Considerat un "magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare "Lăutarii".

Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. În 2010, formația "Lăutarii" şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar 2 albume pentru sine şi aceasta pe lîngă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreţii de muzică populară. O valoare culturală, a dus faima orchestrei "Lăutarii" nu doar peste ţări, ci şi peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc în anul 2002.

Nicolae Botgros ştie a mînui bagheta de dirijor a orchestrei odată cu arcuşul viorii, demonstrînd măiestrie şi talent în tot ceea ce face.

Articol îngrijit de: Vlada Afteni

 

Bibliografie:

  1. bestmusic.ro;
  2. gmz.ro;
  3. referate.educativ.ro.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a Europei
Harta actuală a Europei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md