Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

29 februarie, istoricul zilei

- 1828 -

Împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea Basarabiei ţariste

La 29 februarie 1828 împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea Basarabiei ţariste, în conformitate cu care sunt instituite: Administraţia Regională, Judecătoria Penală şi Judecătoria Civilă, Direcţia Financiară. Consiliului Suprem i se schimbă denumirea în Consiliul Regional. Funcţia de rezident imperial este suspendată, oblicaţiile acestuia fiind trecute guvernatorului general al Novorosiei şi Basarabiei. Prin noul regulament guvernul ţarist a lichidat acea autonomie limitată pe care o acordase Basaraţiei ţariste cu 10 ani în urmă.

 

- 1936 -

Se înfiinţează organizaţia turistică de stat din România - Oficiul Naţional de Turism

La 29 februarie 1936 se înfiinţează organizaţia turistică de stat din România - Oficiul Naţional de Turism.

 

- 1952 -

se naște Gheorghe Duca - om de știință din Republica Moldova, președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Gheorghe Duca (n.1952), om de știință din Republica Moldova, președinte a Academiei de Științe a Moldovei
Gheorghe Duca (n.1952), om de știință din Republica Moldova, președinte a Academiei de Științe a Moldovei

La 29 februarie 1952, în satul Copăceni, raionul Sîngerei, R.S.S. Moldovenească, U.R.S.S., se naște Gheorghe Duca - om de știință din Republica Moldova, președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Gheorghe Duca a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității de Stat din Chișinău (azi Universitatea de Stat a Moldovei) în perioada 1969-1974. După absolvire, se înscrie la doctorat în cadrul aceleiași Universități, Catedra de Chimie Fizică. Obține în anul 1979 titlul științific de Doctor în științe (specializarea Chimia Fizică), cu teza "Cataliza oxidării acidului tartric și dihidroxifumaric". În anul 1983, este laureat al Premiului de Stat pentru Tineret în domeniul Științelor și Tehnicii din R.S.S. Moldovenească. Între anii 1985-1988, urmează un stagiu de instruire post-doctorat la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Științe din Rusia. În anul 1989, obține titlul de Doctor Habilitat în științe în Protecția Mediului; în Cinetică și Cataliză la Universitatea de Stat din Odessa (astăzi în Ucraina), cu teza "Mecanismele proceselor eco-chimice în mediu acvatic".

După absolvirea facultății, Gheorghe Duca este încadrat în învățământul universitar din R.S.S.M. În perioada 1988-1992, deține funcția de șef al Catedrei de Chimie Fizică a Universității de Stat din Moldova. În anul 1990, obține gradul didactic de Profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova. Între anii 1991-1998, este Director al Centrului de Cercetări în Domeniul Chimiei Industriale și Ecologice al Universității de Stat din Moldova. Prof. Gheorghe Duca a îndeplinit în perioada 1992-1998 funcția de Decan al Facultății de Chimie Industrială și Ecologică din cadrul Universității de Stat din Moldova. De asemenea, prin cumul, între anii 1992-1995, a fost și Decan al Facultății de Ecologie din cadrul Universității Internaționale din Moldova.

Prof. Gheorghe Duca a fost ales în anul 1992 ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, apoi în anul 2000 ca membru titular al aceleiași instituții academice. Tot din anul 2000, este președinte de onoare al Asociației de Cercetare și Dezvoltare din Moldova (MRDA). În anul 2007 a fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

Ales în anul 1998 deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele “Alianței Braghiș”, acad. Gheorghe Duca a fost în perioada 1998-2001 președinte al Comisiei pentru Cultură, Știință, Învățământ și Mijloace de Informare în Masă al legislativului de la Chișinău. În anul 2000, este numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova. În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2001, este numit în funcția de ministru al ecologiei, construcțiilor și dezvoltării teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev. În calitate de ministru, Gheorghe Duca nu a votat pentru schimbarea denumirii obiectului de studii “limba română” în “limba moldovenească”.

La data de 5 februarie 2004, ministrul Gheorghe Duca a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe din Moldova, demisionând din guvern. Prin decret al președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, este numit din oficiu ca membru al Guvernului, funcție pe care o deține și în prezent. A fost reales ca președinte al Academiei de Științe din Moldova la data de 21 februarie 2008.

Acad. Gheorghe Duca este autor a 36 de monografii și manuale, 82 de brevete, 350 de articole științifice în domeniile chimiei fizice, chimiei ecologice și tehnologiei chimice. A participat la numeroase conferințe științifice în domeniul chimiei ecologice și al evaluării riscurilor chimice. Este deținător al mai multor premii și medalii de aur și argint la Expozițiile Internaționale de Invenții.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md