Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Vasile Gîrneţ, biografie (1958 - prezent)

Vasile Gîrneţ, poet basarabean

Vasile Gîrneţ, poet basarabean

Vasile Gîrneţ (n. 1958, Hănăşenii Noi, judeţul Lăpuşna, Republica Moldova) este un poet şi publicist din Republica Moldova, director al revistei "Contrafort", care apare la Chişinău.

Vasile Gîrneţ a absolvit Facultatea de Ziaristică a Universităţii din Chişinău (1983). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi România şi membru al PEN Club. A fost redactor de carte şi redactor-şef la Editura Hyperion din Chişinău.
 
Desfăşoară o bogată activitate publicistică în presa de la Chişinău şi din România. A beneficiat de burse de studii şi de creaţie în Germania (1995), SUA (1998), Cehia (2000, 2001) şi a participat la Literatur Express Europa 2000 – un periplu literar prin 14 ţări europene, organizat de Literatur WERKSTAD (Berlin) şi Consiliul Europei. Este prezent cu versuri în mai multe antologii apărute în România şi în străinătate. Poemele sale au fost traduse în SUA, Germania, Italia, Belgia, Belarus. Este prezent cu versuri în mai multe antologii publicate în România şi în străinătate.

Licenţiat în jurnalism, Vasile Gîrneţ se recalifică practic imediat după absolvire în editor, pentru a se dedica, din 1994, jurnalismului cultural, ca director al revistei Contrafort. Jurnalismul n-a fost însă, pare-se, niciodată o ţintă pentru el, ci, mai curînd, un mijloc, unul dintre puţinele, de altfel – în lumea ruinată spiritualmente în care se trezise şi ale cărei orizonturi oblonate blocau orice şansă de evadare, de a învăţa arta de a scrie. Arta, nu mîzgăleala, lăbărţarea, încondeierea.
 
Dezamăgit de “jurnalistica moldovenească”, obedientă ideologic şi incoloră expresiv, viitorului scriitor – ăsta-i  visul! – nu-i rămînea decît să se formeze ca autodidact. Lecturile (Proust, Kafka, Montale, Albala, Titel, G. Naum, Arseni ş.a.), preferinţele muzicale (Vivaldi, Scarlatti, Clayderman, Marcello, Albinoni, Mario Lanza ş.a.), cinematografice (Fellini, Tarkovski ş.a.), plastice (Bruegel, Dali) sau teatrale, invocate curent în poemele sale, exprimă strădaniile unui spirit de a se smulge din inerţiile fiinţei cu o voinţă disperată.

Bine primit, chiar creîndu-i autorului o imagine de estet, de scriitor care şi-ar dăltui fraza cu o devoţiune inenarabilă, romanul nu numai că nu pare să-i fi dat bucuria depăşirii unui prag experimental, a unui exerciţiu epic superior, dar nici pe aceea a instalării confortabile, într-un stil fluent şi sigur, care să îndreptăţească accelerarea vitezei maşinii narative.

Apropriindu-şi limbajul poetic al momentului, exhibîndu-l chiar, nu fără o superbie insurgentă, poezia lui Vasile Gîrneţ provoacă tradiţionalismul calp şi văicăreala patriarhală, instruieşte publicul, încercînd să-l atragă de partea noului, propunîndu-şi totodată să satisfacă o mai complexă sete de comunicare.

Ars poetica lui Vasile Gîrneţ se instituie ca o plăcere a scrisului sub zodia, deşi mai nimic, în această taină, din vraja şi misterul invocate de expresionistul creator de mituri Lucian Blaga. Lumea s-a dezvrăjit pînă la starea de transparenţă, proiectîndu-se (şi multiplicîndu-se), pe ecrane, în timp ce poezia, în aspiraţia ei de a o reprezenta, îşi divulgă limita: natura scripturală. Ceea ce-i rămîne poetului e să se opună (dacă nu să o anuleze) perfecţiunii tautologice şi groteşti a proceselor adevărului.
 
Aparent, avem de-a face cu enunţuri exprimînd bunul simţ (comun) al conştiinţei literare actuale, dar abia contextualizarea spaţio-temporală şi cristalizarea lor în operă revelează organicitatea legăturii dintre teorie şi praxis. Mai nimic din ceea ce divulgă reflecţia asupra poeziei nu contrazice, la Vasile Gîrneţ, însuşi discursul poetic şi nu subminează scriitura. Poetul postmodern ştie că nu este un oracol scrutînd depărtări nostradamice.
 
Eul liric al lui Vasile Gîrneţ are aerul unui ar(t)istocrat contemplînd lumea şi bolta propriei interiorităţi cu o detaşare tensionată.
 
 
Articol îngrijit de: Vlada Afteni
 
 
Bibliografie (surse):
  1. www.semn.md;
  2. www.ro.wikipedia.org.
 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta guberniei Basarabia, 1883
Harta guberniei Basarabia, 1883
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md