Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Athanaric (an incert - 381)

Athanaric (?-381; în limba gotă Athanareiks „regele anului”) a fost un conducător al goţilor thervingi sau vizigoţi. În unele izvoare romane, apare cu titlul de iudex potentissimus. A fost rivalul vizigotului Fritigern (Fritigernus), un judecător şi conducător de oşti.

Athanaric s-a aflat în fruntea confederaţiei tribale gotice care, în calitate de federaţi (foederati) ai Imperiului Roman, au colonizat regiunile extracarpatice ale Daciei. Sprijinindu-l pe Procopius împotriva lui Valens (aliat cu Fritigern), este învins de acesta (367-369) la nord de Dunăre. Surprins de atacurile hunilor pe Nistrul mijlociu, Athanaric se retrage în anul 375 şi ridică un val de pământ de mari proporţii (identificat în sudul Moldovei cu valul dintre Ploscuţeni şi Siret)[1]. Neputând rezista presiunii hunilor, se retrage în zona de curbură a Carpaţilor Răsăriteni. Lui Athanaric i s-a atribuit Tezaurul de la Pietroasele, descoperit în acea zonă.

În 381, cu puţin timp înainte de moartea sa, Athanaric a fost primul rege barbar care a vizitat capitala Constantinopol. A încheiat un tratat de pace cu noul împărat Teodosie cel Mare (Flavius Theodosius), şi a obţinut pentru vizigoţi statutul de aliaţi oficiali ai imperiului. Astfel, poporul nou colonizat a primit o autonomie cum nu fusese niciodată permisă popoarelor supuse de romani. La câteva săptămâni a survenit decesul regelui vizigot, însă tratatul bilateral a rămas în vigoare până la moartea împăratului Teodosie, în 395.

Pe planul politicii interne, în timpul domniei lui Athanaric, printre vizigoţi au apărut tulburări din motive religioase, cauzate de împrejurarea că o parte a populaţiei a fost convertită la arianism, la creştinismul eretic al preotului Arius din Alexandria, Egipt. Liderul got Fritigern, dar şi împăratul roman Valens erau aderenţi ai acestui curent confesional. Continuator al credinţelor şi tradiţiilor germanice păgîne, Athanaric a dispus persecutarea sângeroasă a goţilor creştini (între victime a fost şi martirul Sava Gotul, cunoscut ca Sf. Sava sau „Sf. mucenic Sava de la Buzău”).

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Republicii Democratice Moldoveneşti (1918) suprapusă cu R.A.S.S.M.(1924) şi Republica Moldova (1991)
Harta Republicii Democratice Moldoveneşti (1918) suprapusă cu R.A.S.S.M.(1924) şi Republica Moldova (1991)
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md