Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

16 noiembrie, istoricul zilei

- 1364 -

A sfîrşit domnia lui Nicolae Alexandru în Muntenia

La 16 noiembrie 1364 a sfîrşit domnia lui Nicolae Alexandru în Muntenia (domnie începută la 1352). Domnitorul Nicolae Alexandru a fost fiul şi urmaşul lui Basarab I. Nicolae Alexandru a dus o politică de consolidare a statului şi a înfiinţat prima mitropolie a Munteniei (1359), primul mitropolit fiind Iachint.

 

- 1364 -

Vladislav (Vlaicu-Vodă) vine la domnia Munteniei

La 16 noiembrie 1364 Vladislav (Vlaicu-Vodă) vine la domnia Munteniei. Vlaicu s-a îngrijit de dezvoltarea economică a ţării şi a întreţinut relaţii strînse cu suveranii bulgari şi sîrbi, fiind înrudit cu unul dintre ei. Vlaicu-Vodă va domni pînă în circa 1377.


- 1643 -

Se încheie Tratatul de alianţă dintre Tranlisvania, Suedia şi Franţa, încheiat la Alba Iulia, Transilvania

La 16 noiembrie 1643 se încheie Tratatul de alianţă dintre Tranlisvania, Suedia şi Franţa, încheiat la Alba Iulia, Transilvania. Conform Tratatului, Transilvania primeşte subsidii pentru întreţinerea armatei în vederea luptei împotriva Imperiului habsburgic.

 

- 1816 -

S-a născut Andrei Mureşanu, poet, traducător şi eseist român

Andrei Mureşanu, poet, traducător şi esist român, autorul poeziei Un rasunet, cunoscută sub numele Desteaptă-te române
 Andrei Mureşanu, poet, traducător şi esist român, autorul poeziei "Un răsunet" cunoscută sub numele "Deşteaptă-te române".

La 16 noiembrie 1816 s-a născut Andrei Mureşanu, poet, traducător şi eseist, unul dintre fruntaşii Revoluţiei române de la 1848 şi autor al poeziei “Un rasunet”, cunoscută sub numele “Desteaptă-te române”, care a devenit imnul naţional al României după 1989. S-a născut în Bistriţa, iar studiile generale le-a urmat la scoala săsească, iar cele liceale la instituţia de învăţământ a călugărilor piarişti din localitate. A plecat la Blaj, unde din 1832, a început să studieze filosofia şi teologia, printre profesorii săi fiind Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu.

S-a stabilit apoi în Braşov şi a început să lucreze ca institutor la şcoala română condusă de George Bariţiu şi apoi ca profesor de gimnaziu. În această perioadă a început să colaboreze cu diverse publicaţii. A participat la Revoluţia de la 1848 din Ardeal, după care s-a mutat în Muntenia şi a devenit translator la buletinul oficial al guvernului, scriind însă şi numeroase ode şi imnuri pentru reprezentanţii imperiali din Viena. În 1862 şi-a publicat volumul de poezii, carte premiata de către Astra. După pensionare, s-a retras în Braşov, decedând în 24 octombrie 1863.

Află mai multe despre Andrei Mureşanu aici...

 

- 1868 -

Este investit guvernul prezidat de Dimitrie Ghica, România

La 16 noiembrie 1868 - 2 februarie 1870 guvernează în România cabinetul prezidat de Dimitrie Ghica. Guvernul era unul de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi.

 

- 1897 -

Este sfinţită biserica de rit vechi din Ismail, Basarabia ţaristă

La 16 noiembrie 1897 este sfinţită biserica de rit vechi din Ismail, Basarabia ţaristă. Biserica a îneput a fi construită din cărămidă la începutul aceluiaşi an.

 

- 1916 -

Are loc Bătălia de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc în 1916 din cadrul Primului Război Mondial, ultima încercare a armatei române comandată de generalul Prezan de a apăra Bucureştii

La 16-20 noiembrie 1916 are loc Bătălia de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc în 1916 din cadrul Primului Război Mondial, ultima încercare a armatei române comandată de generalul Prezan de a apăra Bucureştii. Cele mai violente lupte din timpul marii operaţiuni militare s-au dat la Călugăreni, 16-17 noiembrie. După un succes iniţial, armata română, copleşită numeric şi tehnic, este nevoită să se retragă, lăsînd Bucureştii în mîna armatelor inamice.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

RealMadrid10

15.05.2014

Andrei Mureşanu - Deşteaptă-te, române!

Deşteaptă-te, române! este imnul naţional al României, oficial din 1990. Pentru o vreme, a fost de asemenea imnul naţional al Republicii Democratice Moldoveneşti (1917 - 1918) şi al Republicii Moldova (1991 - 1994).
Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md